2009-06-28 20:15:41• hírek • MTI

Nincs ok a pánikra

Még nincs ok pánikra az új influenza terjedésével kapcsolatban, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) hatos fokozatú riasztása ellenére sem - írta a vasárnapi The Washington Post.

A WHO legmagasabb fokú riasztása nem a járvány súlyosságát, hanem annak földrajzi kiterjedtségét jellemzi - hangsúlyozta szerkesztőségi cikkében az újság, emlékeztetve arra, hogy Margaret Chan, a WHO főigazgatója is csak mérsékeltnek nevezte a korábban sertésinfluenzának nevezett új vírus jelentette veszélyt.
Az amerikai egészségügyi minisztérium közlése szerint az Egyesült Államokban kevésbé súlyos a helyzet, mint amilyenre korábban számítottak.
A H1N1 vírus eddig 59 ezer embert fertőzött meg a világ 110 országában. A kórokozó 263 ember halálát okozta, közülük 87-en az Egyesült Államokban haltak meg. A The Washington Post azonban felhívta a figyelmet arra, hogy a szezonális influenza évente 250-500 ezer ember halálát okozza, az Egyesült Államokban 36 ezren halnak meg. Az 1968-as hongkongi influenza 1 millió áldozatot szedett a világon.
A lap szerint az Obama-kormány megfelelő módon kezeli a kérdést. Felhívta a lakosságot arra, hogy tegye meg a szükséges elővigyázatossági intézkedéseket, másfelől felkészült arra az eshetőségre is, ha az új vírustörzs egy veszélyesebb formája alakulna ki. A vírusellenes készítményeket a szövetségi készletekből kiszállították a szövetségi államokba, és elkezdték a vakcina kifejlesztését. Arról vita folyik, hogy fel kell-e készülni egy majdani általános oltási kampányra.
A lap szerint a világméretű járványok kiszámíthatatlanok, azt sem lehet megjósolni, hogy ez az új vírus miképpen változik. A világ szeme a déli féltekére szegeződik, ahol tél van, és az influenzaszezon csak most kezdődik el.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: